Beeld Academy | Utrecht – Portretten & Architectuur Fotografie

De Beeld Academy nam het initiatief om met een Utrechtse fotograaf (JoniIsraeli.com) op stap te gaan om het laatste zonlicht van de dag te fotograferen bij de nieuwe brug bij Utrecht Centraal: De Moreelse Brug. Dit nieuwe bouwkundig hoogstandje loopt over alle sporen en is ideaal voor de hobby fotograaf om geweldige platen te maken. In deze blog beschrijven wij het proces, bespreken we de foto’s die genomen zijn en hoe jij dit na kan maken.

Joni is een fotograaf die zich vooral richt op corporate fotografie. Hij specialiseert zich op het zakelijk fotograferen van events, bedrijven en portretten die daarbij horen. Zijn fotografie typeert hem door zijn uiterst scherpe beelden, coherente series en het unieke talent om iedereen heel erg goed op de foto te zetten. Dit kan je in de gemaakte foto’s goed terug zien.

Locatie: 
Bij Utrecht Centraal is een nieuwe brug gebouwd die aan de zuidkant van het station te vinden is. Naast dat het er modern en strak uitziet, in lijn met de verbouwing van Utrecht Centraal en het nieuwe gemeentehuis is, is het een perfecte open locatie om een zonsondergang te fotograferen in een zakelijke, moderne omgeving.

Je kan de brug bereiken via deze kaart.

Gear:

Body: Canon 5D Mark III – De industrie standaard van de afgelopen 10 jaar. Ook al zijn er nu veel betere modellen op de markt, is deze 2e hands nu heel betaalbaar en een van de beste full-frame bodies die je kan vinden voor een degelijke prijs.

Portretlens: Sigma 85mm F/1.4 – Een nieuwe lens van Sigma die naast super scherp ook heel erg mooi contrast en bokeh geeft. Perfect voor portretten. Wel een pittig prijskaartje van €1249 euro en dus geen aanrader voor een hobbyist die zuinig aan moet doen. Hij mist ook beeldstabilisatie, waardoor je dus een erg vaste hand moet hebben.

All-round lens: Canon 24-70 F/4 – Een van de scherpste all-round lenzen onder de €1000 euro. Deze lens is niet geschikt voor low-light situaties waarbij je diafragma open moet.

Straatfotografie lens: Canon 50mm F1.4 – Een van de betere opties voor een straatfotografie + portretlens. Hij is goed scherp, snel en heeft de ideale brandpuntsafstand voor deze soort fotografie. Voor €337 is hij nieuw te koop en geeft meer scherpte en meer licht dan de F/1.8 plastic variant.

Fotografie: 

De Rabobank & de Moreelsebrug

Specs: Sluitertijd: 5,0s – Diafragma F/10 – ISO 100 – 28mm (24-70 F/4L IS USM)

Bovenstaande foto is van het Rabobank gebouw, waarbij de reflectie van de zonsondergang goed te zien is in de ramen van het gebouw. In de bewerking zijn de lijnen van het gebouw verticaal getrokken, zijn de schaduwen iets softer gemaakt. Ook zijn de kleuren iets aangepast. Hier is het oranje in de zonsondergang ietsje duidelijk gemaakt, de geel iets complementerender en het blauw iets lichter gemaakt. Zo oogt de foto iets interessanter en reflecteerd het beter hoe het eruit zag. Door iets meer onderscheid te maken in de kleuren blauw, oranje, geel en bijna rood is er veel meer kleurdiepte, dan alleen het blauwe en geel wat de RAW file laat zien.

De sluitertijd is gekozen om genoeg licht te vangen met een diafragma van F/10. Door je diafragma zo dicht te draaien wordt de hele foto scherp en heb je een hele grote scherptediepte voor architectuur en overzichtsfoto’s neem ik hem graag rond dat diafragma omdat het onderwerp groot en ver is en ik geen onscherpte wil maken.

TIP: Doordat er gekozen is voor een dicht diafragma en een hele lage ISO waarde (om de ruis te beperken) moet de camera op een statief om hem 5 seconde lang stil te houden. Let hierbij op dat je een timer gebruikt, omdat het knopje indrukken van je camera al voor trilling kan zorgen.

Joni Isreali – JoniIsraeli.com

Specs: Specs: Sluitertijd: 1/160s – Diafragma F/3,2 – ISO 800 – 85mm (50mm F/1.4 DG HSM)

Als proefpersoon wilde Joni wel voor de camera staan. Hier hebben wij bedacht dat we hem voor de reflectieve ramen zouden zetten, dit zorgt voor een hele dynamische kleurrijke achtergrond. Zijn pose is actief en bewegelijk, maar daar zou nog zeker iets gavers voor bedacht kunnen worden. Als speciale truc heb ik het kleuren profiel naar Landschap gezet. Hierdoor komen alle achtergrond kleuren heel erg goed tot zijn recht. Let hierbij wel op dat Landschap Profiel niet heel erg geschikt is voor portretten, omdat de huidtonen dan heel erg lelijk kunnen worden.

TIP: Zet je model niet te snel in het midden van de foto. Dit is vaak erg oninteressant en dit werkt eigenlijk alleen goed als de hele achtergrond symmetrisch is. Door het onderwerp op 1/3e van de foto te zetten creeer je een interesse in de foto.

Wil je weten welke technieken zijn gebruikt om de foto’s te bewerken? Download dan de Gratis Lightroom Presets hieronder.

Download Lightroom Presets

De overige beelden en sfeerimpressies

 

Met dank aan JoniIsraeli.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *